zbcpto

sunnyleonesexvideo

Новітня історія наших вулиць

   

    В рамках тижня гуманітарних предметів у понедылок 7 листопада викладач історії та правознвства, керівник гуртка «Патріот» Євдощенко Н.П. разом з учнями провела позакласний захід «Новітня історія наших вулиць», з метою ознайомлення з історією та сьогоденням наших вулиць; з Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (закон про декомунізацію).
    Мова йшла про наше рідне місто Запоріжжя, про Хортицький район, в якому більшість з нас мешкая, де знаходиться наш навчальний заклад та про вулиці, які згідно Закону України про декомунізацю перейменовано.
    Ми маємо пишатися своїм рідним містом. Запоріжжя — значний промисловий і культурний центр. Місто із славетною історією та перспективним майбутнім, унікальний куточок на сході України,край видатних людей.

    На Землі немає держави та майже жодного народу, який би не знав та не поважав свою історію. Для кожної людини в світі її рідний край – найдорожчий та наймиліший серцю.Для нас –це наше Запоріжжя.

    В рамках виконання закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» в Запоріжжі, як по всій Україн, були перейменовані ряд вулиць, в тому числі і в Хортицькому районі. Це такі вулиці: вулиця Козака Бабури, проспект Інженера Преображенського, вулиця Василя Сергієнка, вулиця Героїв 93 ї бригади та вулиця Світла.

    Цікавою була розповідь про козака Івана Бабуру. На правому березі Дніпра, навпроти Хортиці з 1772р. розташовувався козацький форпост з двома сотнями козаків під командуванням полковника Івана Бабури. Як писав Яків Новицький, Бабура з дружиною і сином жив у будинку, обставленому зброєю і з хорошим господарством, одягався по-козацьки, носив розкішні вуса і чуприну, мав пристойний фруктовий сад, а прості запорожці-рибалки ставилися до нього з особливою повагою. Іван Бабура був не тільки відмінним вояком, а ще й неабияким казкарем. На запитання: “Хто ж ви більше: воїн чи казкар?” Бабура відповідав: “Як хочете, так і розумійте. Хоч круть-верть, хоч верть-круть – однаково. Козак – що будяк: і цвіте, і вколоти може”.

    Дізналися про долю інженера Преображенського Бориса Миколайовича,автора запорізьких мостів.Наші запорізькі мости єдині в Україні офіційно названі в честь їх творця - талановитого інженера Бориса Миколайовича Преображенського. Це справедливо і заслужено. Що може бути краще такої доброї світлої пам'яті про людину ?!

    Вулицю Задніпровську перейменовано на честь Героя Небесної сотні, журналіста Василя Сергієнка, який працював у газеті “Запорізька правда” і жив до 2009 року в Запоріжжі, а 4 квітня 2014 року був викрадений з двору власного будинку в місті Корсунь-Шевченківський і закатований. Наступного дня його тіло було знайдено за 15 кілометрів від міста у Виграївському лісі з наручниками на руках. Як і кожен справжній українець, він любив Україну, цікавився її історією, народними звичаями. В суспільному житті був активним громадським діячем.За громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності, Указом Президента України № 890/2014 від 21 листопада 2014 року Василю Сергієнку було присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” (посмертно).

    Ряд вулиць перейменовано на честь військових підрозділів, які боронили й зараз боронять Батьківщину на сході країни. Це вулиці Добровольчих батальйонів, Героїв 93-ї бригади, Героїв 55-ї бригади, Героїв 37-го батальйону. У цих частинах служить багато запоріжців, і багато з них не повернулися додому. Цікавою була розповідь про вулицю Героїв 93-ї бригади.

    Під час війни на сході України бригада брала участь у боях і визволяла населені пункти: Селидове, Українськ, Карлівка, Нетайлове, Первомайське, Піски, Авдіївка.
З травня 2014 до січня 2015 підрозділи 93-ї бригади утримували Донецький аеропорт. За це вони й бійці інших підрозділів були прозвані у ЗМI «кіборгами».
На превеликий жаль не всі бійці повернулись з АТО живими.Війна ще не закінчилась і цей список може поповнюватися. Всі присутні хвилиною мовчання вшанували память загиблих бійців.

    Вулиця Світла - раніше (до 19 лютого 2016 г.) Будьонного (була названа на честь Семена Михайловича Будьонного (1883-1973), маршала і тричі Героя Радянського Союзу), раніше також мала назву вул. Горького.

    Захід супроводжувався цікавою презентацією, гарним відео, а також лунали пісні та вірші, присвячені Запоріжжю.